Direct contact? Bel: 0229 - 214 242

Home > Parodontologie > Hoe wordt parodontitis behandeld?

Hoe wordt parodontitis behandeld?

Behandeling paradontitis1. Eerste bezoek bij de tandarts-parodontoloog

De tandarts-parodontoloog stelt, mede op basis van de vraag waarmee u bent doorverwezen, de diagnose. Hiervoor wordt uw gezondheidstoestand (voorzover van belang) kort besproken. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees wordt gemeten (parodontiumstatus). Er wordt gekeken hoe erg het tandvlees bloedt en in hoeverre het tandvlees teruggetrokken is. Om te zien of de ontsteking het kaakbot heeft aangetast worden er röntgenfoto’s gemaakt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en wordt deze met u besproken. U krijgt meteen de begroting mee, zodat u een indruk heeft van de kosten van de verdere behandeling in onze praktijk. 

2. Eerste behandelingen door de mondhygiëniste

Een eerste stap naar gezond tandvlees is het geven van poetsinstructies en een grondige reiniging van de tanden en pockets. Dit gebeurt in een aantal sessies bij onze mondhygiënistes. Mocht het nodig zijn, dan wordt er een bacteriële kweek afgenomen om te kunnen beoordelen of er zich schadelijke bacteriën in de mond bevinden, die de ontstekingen veroorzaken of verergeren.

3. Herbeoordeling door de tandarts-parodontoloog

Tijdens dit bezoek wordt vastgesteld in hoeverre het tandvlees (weer) gezond is en hoe de vervolgbehandeling zal zijn. Dit kan een kleine chirurgische ingreep (flap-operatie) zijn (zie hieronder) of een nazorg traject bij de mondhygiëniste.

4. Chirurgische ingreep door de tandarts- parodontoloog (indien nodig)

Onder plaatselijke verdoving wordt, geheel steriel, het worteloppervlak van tanden en kiezen gereinigd. Alle ontstekingsbronnen en ontstekingsweefsel worden weggehaald. Na een week worden de hechtingen verwijderd.

5. Nazorg behandelingen na chirurgische ingreep door de mondhygiëniste (na 3 en 6 weken)

Het is nu van belang dat de ontsteking niet meer terugkomt. Omdat er nog sprake is van een genezingsfase, zorgen onze mondhygiënistes ervoor dat uw de tanden en kiezen goed gereinigd blijven en worden. De mondhygiëniste kan op deze manier ook zien of er sprake is van vooruitgang en kan indien nodig direct de tandarts-parodontoloog inseinen.

6. Herbeoordeling door de tandarts-parodontoloog

Er wordt gekeken en gemeten (parodontiumstatus) in hoeverre het tandvlees en kaakbot weer gezond is.

7. Regelmatige nazorg

Nazorg door een mondhygiëniste en controle is aan te bevelen; u kunt dit bij uw eigen tandarts laten uitvoeren of bij de mondhygiënste in onze praktijk.

Vergoeding paradontologieDirect contact opnemen