Ontstoken tandvlees

Parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees en/of kaakbot. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand. Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen, flossen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.
Parodontitis geeft zelden pijnklachten en kan daardoor lang onopgemerkt blijven. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot waardoor er botafbraak optreedt. Hierdoor zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan en verloren gaan.

Parodontitis brengt ook risico's mee voor de algehele gezondheid en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.


Wat is het risico?

Het risico van parodontitis is dat uw tanden of kiezen los kunnen gaan staan en uiteindelijk verloren kunnen gaan. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat parodontitis ook een risico is voor de algehele gezondheid is. Mensen met ontstekingen aan het tandvlees lopen meer risico op het krijgen van een hart- en vaatziekten. Lees hier meer over parodontitis als risicofactor voor bepaalde aandoeningen.

Een bezoek aan de parodontoloog is daarom meer dan alleen maar een luxe!


Stop de ontsteking

Omdat parodontitis meestal zonder pijnklachten gepaard gaat, is het van belang dat u regelmatig de mondhygiëniste bezoekt. Uw eigen tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Wanneer u een doorverwijzing naar de PPI vraagt, kunnen wij met een uitgebreid onderzoek zien of en in welke mate u last heeft parodontitis (o.a. door het maken van een parodontiumstatus en röntgenfoto's). Vervolgens stellen wij een behandelplan voor u op.

Maak daarom tijdig een afspraak bij de tandarts-parodontoloog.

Hoe wordt het behandeld? Direct contact opnemen

Home Mondproblemen Ontstoken tandvlees